Izraz avtogeno izhaja iz besede auto, ki pomeni jaz oziroma sam in besede genos, ki pomeni nastanek. Besedna zveza avtogeni trening torej pomeni vadbo, ki izhaja iz človeka samega.

"Kar me ne ubije, me naredi močnejšega".

Stres v današnjem času spada k vsakdanu in v normalnih okoliščinah telo samo poskrbi za svoje uravnoteženo delovanje. Kot pravi znan pregovor, nas tisto kar nas ne ubije, okrepi. Vendar moramo biti pri tem previdni. Kadar smo predolgo časa pod stresom, obstaja nevarnost, da se imunski sistem oslabi in zato zbolimo. Stres namreč povzroča fiziološke spremembe tako v telesu kot v možganih. Poznamo akutni stres, ki ga začutimo v trenutku in tudi hitro mine in kronični stres, ki traja dlje časa in terja dolgoročno fiziološko prilagoditev. Ker je človeški organizem ustvarjen le za odzivanje na akutni stres, kronični povzroča toliko težav in bolezni.

Obvladovanje stresa ne pomeni nujno odpovedovanje delu in stvarem, ki jih imamo radi, pomeni pa uvajanje in učenje nekaterih sprememb ter razumevanje stresa. Sproščanje je nepogrešljivo za vse ljudi, ne glede na to, kaj počnemo v življenju.

Avtogeni trening je eden od načinov, s katerim na preprost način pomagamo telesu, kadar se znajde v stresni situaciji, ne glede na to, kako dolgo traja. Z njim se učimo vplivati na tiste funkcije telesa, ki delujejo brez naše volje, torej na vegetativni živčni sistem. Tega sestavljata simpatično in parasimpatično živčevje. Prvo poskrbi, da telo v stresni situaciji aktivno odreagira na ustrezen način (mišice se napnejo, pozornost se poveča, srčni utrip in dihanje se pospešita, delovanje prebavil se upočasni,...), naloga drugega pa je, da telo, ko stres mine, pomiri in obnovi, regenerira. Dolgoročna preobremenjenost simpatičnega živčevja lahko povzroči, da telo "pozabi"  na parasimpatično, posledice pa so vidne tako na slabšem telesnem počutju ali celo bolezen kot na slabši psihični kondiciji. Zato je izredno pomembno, da krepimo obrambne mehanizme ter telesu pomagamo ohranjati harmonično delovanje vegetativnega živčnega sistema, s tem pa tudi našega zdravja.